Bir önceki yazımda Bitcoin ve Ethereum ile ilgili detaylı bilgiler vererek iki kripto parayı karşılaştırma yaparak anlatmıştık. Kripto Para Yazı Dizisi'nin ikinci yazısında ise diğer kripto para türleri olan Litecoin, Ripple ve IOTA'yı ele alacağız. Kullanıkları teknolojiler hakkında fikirler vererek Kripto Para teknolojilerin nereye doğru evrildiğine bir göz atacağız.
Litecoin (LTC) Nedir?
Litecoin piyasaya sürülen eşler arası şifreli eş zamanlama ve açık kaynak yazılım projesidir. Koinlerin yaratılması ve nakli, açık kaynak şifreleme protokolüne dayanır ve herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmez.
Litecoin, Bitcoin ile teknik açıdan neredeyse aynı olsa da, Bitcoin'den ve diğer kripto paralardan “Ayrık Tanıkların Kabul Edilmesi” ve “Yıldırım Ağı” gibi teknik özelliklerle ayrılır. Litecoin hızlı blok oluşturma oranı ve çalışma düzeninin bir kanıtı olarak scrypt tabanlı bir işlem algoritması kullanımı yönüyle Bitcoin’den farklıdır. Bunlar, Bitcoin’de de karşılaşılan potansiyel darboğazları azaltarak belirli bir sürede ağ tarafından daha fazla işlemin işlenmesine etkin bir şekilde izin verir. Görüldüğü gibi her yeni kripto para bir öncekinin yaşadığı sorunlara da çözüm bulma amacını taşıyarak işlem türlerini geliştirme yönünde adımlar atmaya çalışıyor.
Litecoin'in ödeme maliyeti hemen hemen sıfırdır ve Bitcoin'den yaklaşık dört kat daha hızlı ödeme yapılır.
Litecoin, 30/01/2018 tarihi itibarıyla TL bazında 670 TL, Amerikan doları bazında ise 176 $ seviyelerinden işlem görüyor.
Ripple (XRP) Nedir?
Ripple, 2012 yılında bir ödeme ağı (RippleNet) ve aynı zamanda da bir kripto para (Ripple XRP) olarak hayata geçti. Bilinen pek çok kripto paranın aksine Ripple, madenciliği yapılamayan ve ledger adı verilen blockchain tabanlı defterlerin tamamen bir şirket tarafından yönetildiği bir koin. Bir merkezinin bulunması farklılığıyla, özellikle ödeme sistemleri sağlayan büyük şirketlerin ve bankaların, bir muhattap bulabildikleri için sıkça tercih ettikleri bir koin ve ağ olarak öne çıkıyor.
Ripple, 35 Milyar Dolarlık pazar payı ile kripto paralar arasında 4. en büyük dijital para olarak yer alıyor. Küresel çapta 50’den fazla kripto para borsasında işlem gören Ripple, bu özelliğiyle de oldukça erişilebilir bir coin olarak öne çıkıyor.
Bitcoin gibi merkeziyetsiz kripto paraların en çok eleştirildiği nokta olan, değerini bir varlığa dayandırmama özelliği Ripple için geçerli değil. Ripple değerini kâr üreten bir şirkete dayandırması ile kendini diğer kripto paralardan farklılaştırıyor.
Üretilmiş tüm Ripple’ların sayısı 99,993,093,880 XRP. Ancak şu an için piyasada yalnızca 38,739,144,847 XRP adeti dolaşımda. Geri kalan koinler şirket tarafından belli periyotlarla pazara sunuluyor. Bu da madencilikten farklı bir üretim stratejisi sunarak Bitcoin, Ethereum veya Litecoin kadar işlemci gücü gerektirmeden blok zincirinin çalışmasına olanak veriyor.
Ripple, 30/01/2018 tarihi itibariyle TL bazında 4,74 TL, Amerikan doları bazında ise 1,25 $ seviyelerinden işlem görüyor.
IOTA (MIOTA) Nedir?
IOTA kripto para dünyasının yeni parlayan yıldızı. Artık herkes tarafından bilinen, bindiğiniz taksi de bile konusu açılabilen Bitcoin kripto para türünden farklı olarak “Tangle” adlı yeni bir teknoloji kullanan IOTA diğer “Blockchain” teknolojili kripto para birimlerinden ayrılıyor. IOTA sistemi, blockchain (blok zinciri) yerine yönlendirilmiş asiklik grafiği DAG'ı kullanıyor. IOTA'nın DAG'ı tabir-i caizse Tangle (Karmakarışık, Arapsaçı) olarak adlandırmak yanlış olmaz.Bu teknoloji altyapısında blockchain teknolojisinde bulunan Blok'lar, Chain'ler ya da Madenciler 'ler yer almıyor. Tangle'ı; ölçeklenebilir yapıda, odaklı, blok içermeyen dağıtık kimlik olarak tanımlamak mümkün. IOTA diğer kripto paralardan daha ileri bir cryptocurrency teknolojisi gibi gözüküyor.
13 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında %611 prim yapan ve piyasa değeri yaklaşık 8 milyar doları aşan IOTA, ulaştığı bu büyüklükle kripto paralar arasında da 5.sıraya yükselmiş bulunuyor.
IOTA’nın Özellikleri
1 ) Blok zinciri kullanmayan ilk kripto para birimidir
2 ) Yeni Kuşak Teknoloji: Tangle
3 ) Ölçeklenebilir yapı ile hızlı işlem yapma/işlem doğrulama,
4 ) Güvenli veri aktarımı
Merkezi olmayan yapı-IOTA’da madenciler yoktur: IOTA'da işlemlerin yapılışı ve işlemler üzerinde konsensus sağlanışı blockchain tabanlı paralardan farklıdır. Madenciler olmadığı için, işlem yapmak isteyen ağ içindeki herkes, önceki 2 işlemi onaylayarak ağın konsensüsüne dahil olmak durumunda. Geçmişteki iki işlemin geçerliliğine ilişkin onaylama, tüm ağın onaylanmış işlemlerin mevcut durumuna ilişkin konsensüs sağlanmasına imkan verir. Bu aynı zamanda hızlı işlem yapabilmeye olanak sağlar.
IOTA, 30/01/2018 13:58 itibarıyla TL bazında 9.21 TL, Amerikan doları bazında ise $2,43 seviyelerinden işlem görüyor.
Bir sonraki yazı da kripto paralara yönelik yöneltilen görüşlerin değerlendirilmesini anlatmayı planlamaktayım. Esen kalın.
Yorumlar
Yorum Gönder