Ana içeriğe atla

Kripto Paralar Yazı Dizisi - 1 / Bitcoin - Ethereum


Kripto Paralar

 Crypto ve currency kelimelerinin bir araya getirilmesiyle yaratılmış olan cryptocurrency deyimi kripto (şifreli) para anlamına geliyor. Kripto para; internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan, sanal para birimini ifade ediyor. Kripto paralar ancak belirli şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla çıkarılıp kullanılabildiği için bu adı taşıyorlar. Kripto para birimleriyle kişiler ya da kurumlar tıpkı gerçek parayla yaptıkları gibi harcama yapabiliyor ya da para kabul edebiliyor. ( Mahfi Eğilmez )


Bitcoin nedir?

 Bitcoin; 2009 yılında, Satoshi Nakamoto takma isimli bir şahıs tarafından yayınlanan,kriptolu (şifreli) para kategorisinde bir dijital para birimidir. Bitcoin, mevcut kullandığımız para birimleri gibi, günlük yaşantımızdaki alışverişlerimizde ve sanal ortamlarda harcayabileceğimiz bir para birimi özelliği göstermektedir.
Bitcoin’i özelliklerini şu şekilde sıralarsak :
1 ) Para otoritelerinin ve hükümetlerinin Bitcoin üzerinde bir hakimiyetleri yoktur. Çünkü, Bitcoin ağının kontrolünde üretilmektedir.Bu nedenle Bitcoin’i, bağımsız bir para birimi olarak nitelendirmek doğru olur.
2 ) Bitcoin kullanıcılarına işlemlerinde anonim olmasını sağlar. 
3 ) Bitcoin ağındaki işlemler herkes tarafından incelenebilir. BlockChain adı verilen bir veri merkezinde, Bitcoin üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulmaktadır. Bitcoin hesapları arasında gerçekleşen tüm işlemler, önce bu ağ tarafından kayıt altına alınır daha sonra işlem tamamlanır. Kullanıcılar, hangi hesaptan ne kadar işlem yapıldığını görme lüksüne sahiptirler. Fakat hesaplar şifreli olduğundan, bu hesapların kime ait olduklarını asla bilemezler.
4 ) Bitcoin hesap kurulumu oldukça basittir. Bitcoin hesaplarınızı hiçbir ücret ödemeden, sorgusuz sualsiz açabildiğiniz gibi, işlemlerinizde de bir ücret ödemezsiniz.
5 ) Bitcoin’de yaptığınız para transferleri çok hızlı gerçekleşir. Herhangi bir aracı kurum veya banka ile gerçekleştirdiğiniz para transferleri, birçok engele takılıp gecikebilir. (Çalışma saatleri vs.) Fakat Bitcoin, kişiler arası veri paylaşımına dayandığından, günün her saatinde para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bitcoin, 23/01/2018 tarihinde TL bazında 40.178,71 TL, Amerikan doları bazında ise $10.613,20 seviyelerinden işlem görüyor.

Ethereum (ETH) Nedir?

 Ethereum akıllı sözleşme (komut dosyası) işlevselliğine sahip, açık kaynak kodlu, halka açık ve blok tabanlı dağıtılmış bilgi işlem platformudur. Ethereum, uluslararası bir ortak düğüm ağı kullanarak komut dosyalarını çalıştırabilen merkezi olmayan bir Turing tam sanal makinesi ya da diğer adıyla Ethereum Sanal Makinesi ile işlem görür. Ethereum, hesaplar arasında aktarılan ve gerçekleştirilen hesaplamalar için katılımcı düğümleri telafi etmek için kullanılabilen "eter" isimli bir şifreleme simgesi de sağlar. Gas adında dahili bir işlem fiyatlandırma mekanizması ise, spam'ı azaltmak ve kaynaklarını ağ üzerinde tahsis etmek için kullanılır.
 Ethereum 27 milyar doları aşan market hacmi ile Bitcoin’den sonra en fazla değere sahip sanal para birimidir.
 Ethereum, 23/01/2018 tarihinde TL bazında 3.677,12 TL, Amerikan doları bazında ise $971,96 seviyelerinden işlem görüyor.
Ethereum Bitcoin’in Tahtını Alır mı ?
 Ekosistemde uzun süre tartışılan ve dönem dönem tepkilere sebep olan bir konu da Ethereum’un Bitcoin’e alternatif, hatta O’nu tahtından edecek bir kripto para sistemi olup olmadığı sorusuydu. Ancak Ethereum ekibi tarafından yapılan açıklama bu soruyu net bir şekilde açıklığa kavuşturdu. Buterin tarafından yapılan çeşitli açıklamaların özeti şöyle;
 “Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.” 

 Buradan da net bir şekilde anlaşıldığı gibi, Ethereum’un Bitcoin’in tahtında gözü yok. Zaten Ethereum ekibini incelediğimizde tamamının Bitcoin’in ilk evresinden bu yana Bitcoin topluluğu içerisinde yer alan geliştirici beyinler olduğunu görüyoruz.
 Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, aynı zamanda hepimizin yakından takip ettiği Bitcoin Magazine sitesinin kurucularından biri. Çok iyi bir programcı olan Buterin, 2011 yılında tanıştığı Bitcoin dünyası nedeniyle üniversiteyi bırakıp tüm dünyada bitcoin topluluklarının buluşmalarına katılarak bu işin kemik kadrosunda yer almaya başlamış bir idealist. Buradan da anlaşılacağı gibi gençlere hayallerinin peşinden koşmaları şiddetle tavsiye edilir.
 Bir sonra ki yazıda da diğer para birimlerini anlatmaya devam edeceğim. Esen kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) Üzerine

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK), yeni bir finansman tekniği olarak kurumların bilançolarında yer alan senet veya teminata konu alacaklarının ikincil piyasada pazarlanabilir menkul kıymetler haline dönüştürülmüş halidir. VDMK’a konu olabilecek varlıklar; tüketici kredileri, finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar ve finansal kuruluşlar hariç mal ve hizmet üretimi faaliyetinde bulunan anonim ortaklıkların müşterilerine yaptıkları faturalı satışlardan kaynaklanan senede veya teminata bağlanmış ticari alacakları olabilir. Geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan gelişmelere göre TKYB ( Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası )’nın kurucu olduğu Varlık Finansmanı Fonuyla, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın 1’er milyar liralık, Garanti Bankası’nın 150 milyon liralık kendi ellerinde mevcut, yüksek kaliteli olan ipoteke dayalı konut kredileri havuz oluşturarak bunları birleştirip karşılığında 3 milyar 150 milyon liralık VDMK ihracının gündemde olduğunu görüyoruz.  Bu sayed

TCMB'nin Faiz Kararı ve Beklentiler Üzerine

Geçtiğimiz haftanın gündeminde TCMB tarafından açıklanan PPK toplantısı sonrası alınan faiz artırım kararı vardı. TCMB Politika Faizini %17,5’dan %25’e yükseltti. Piyasa beklentisi %20 seviyesindeydi. TCMB PPK toplantısı sonrası yaptığı bu hamle ile pozitif anlamda piyasalara şok uygulamış oldu. Ülkemizde yaklaşık 13 yıldır faizlerin baskılandığı bir sürece şahitlik ediyoruz. 2010 yılında TL’nin aşırı değerli olması ve cari açıkta kırılan rekorla birlikte kısa vadeli sermaye akımlarının uzun vadeye yönlendirilmesi ve Türk Lirasının aşırı değerlenmesini önlemek amacıyla başlayan bu süreç yıllar içerisinde ekonomi yönetiminin çeşitli görüşleri çerçevesinde farklılaşarak şekillenmişti. Son dönemde politika yönlendirilmesi sonucunda uzunca bir süre negatif faiz seviyesinin belirlendiğini gördük. Faizlerin ekonomi üzerinde bir yük olduğunu konusunda hemfikiriz. Merkez Bankası tarafından yürütülen para politikası da bu prensipten yola çıkarak, ekonominin potansiyelin üzerinde büyüdüğü duruml

Yapısal Reformlar Üzerine

Yapısal Reformlar Yapısal Reformlar bugün ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu, yapılmasının ve uygulanmasının çok büyük bir önem arz ettiği, ülkemizi geçtiği bu zorlu süreçten güçlenerek çıkması için çok önemli bir olgudur. Yapısal Reform hamlesinin eğitimden sağlığa, hukuktan ekonomiye, kurumların bağımsızlığından maliyeye kadar birçok alanda yapılması gerektiği kanaatindeyim. Bu yönde atılacak adımla ülkemiz çok daha güçlü olarak 2053 – 2071 hedeflerine yürüyebilecektir ama öncelikle şu üç kavramı kurumlarımızda uygulayabilmemiz gerekiyor. Liyakat Meritrokrasi Kurumların Bağımsızlığı Yukarıda belirttiğim üç kavram çerçevesinde yapılması gereken yapısal reformlara baktığımızda: Eğitim Ülkemizde eğitim sistemi baştan aşağıya yenilenmelidir. Her gelen hükümetin ve bakanın farklı bir sistem uyguladığı mevcut sistemdeki Milli Eğitim Bakanlığı’nın bakanlık statüsü kaldırılmalı ve Maarif Teşkilatı adı altında hükümetlerden bağımsız bir şekilde çalışan, dönemin e