Günümüzde enflasyon çok fazla tartışılan bir konu olmakla birlikte çoğu zaman ülke yöneticilerinin çözmek için yoğun mesai harcadıkları bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomi alanındaki önemli kavramlardan biri olan enflasyon, bir toplumdaki bütün insanları ilgilendirdiğinden üzerinden önemle durulması gereken, net bir şekilde irdelenip durum tespitinin yapılmasının ardından çözüm için aksiyon alınmasının çok önemli bir olgu olduğu aşikardır. Bu çalışma da enflasyon irdelenerek çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmaktadır.
Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli bir şekilde artması durumunda oluşan bir olgudur. Burada önemli olan durum fiyatların sürekli bir şekilde artış eğiliminde olmasıdır. Eğer bir kereliğe mahsus olarak fiyatlar artıyorsa bu durum da enflasyondan bahsetmemiz mümkün değildir. Enflasyon iki şekilde ekonomilerde karşımıza çıkar. Birincisi Talep Enflasyonu, ikincisiyse Maliyet Enflasyonudur. Talep enflasyonu; ekonomiler de alıcıların ürünlere olan talebinin artması sonucunda ortaya çıkar, burada hiç kuşkusuz talebin artması enflasyonu yükselten bir olgu olarak karşımıza çıkacaktır. Maliyet enflasyonu ise ; malların girdi fiyatlarında meydana gelen artışın nihai malların fiyatlarına yansıması sonucu ortaya çıkan enflasyon türüdür. Ülkelerde ortaya çıkan enflasyon durumu bu iki faktöre bağlı olarak meydana gelir.
Enflasyonun artması ve azalması çeşitli ekonomik durumların ortaya çıkmasına neden olur. Yüksek Enflasyon olan ülkelerde enflasyon; yüksek faize, yüksek faiz ; yatırımların azalmasına, yatırımların azalması ; işsizliği artmasına, işsizliğin artması ; talebin azalmasına, azalan talepte ; GSMH'nın azalması vb daha bir çok olumsuz duruma zincirleme bir etkiyle ekonomideki makro değerlerin bozulmasına ve ekonomide derin yaralar açmasına neden olur.
Bizim ülkemiz de yıllarca yüksek enflasyonla boğuşmuş ve çok uzun yıllar bu sorunla boğuşmak zorunda kalmıştır. Son 15 yılda mevcut uygulanan ekonomi politikalarıyla enflasyon tek haneli rakamlara indirilmiş fakat 2017 yılı itibariyle enflasyonun tekrardan çift haneli rakamlara gittiğine görülmeye başlanmıştır. Bir durum tespiti yaptığımızda bu durumun ortaya çıkmasının nedeninin, maliyet temelli enflasyon olduğunu görmekteyiz. Ana Mal - Ara Mal - Nihai Mal üretim sürecinden ara malı temin etme konusunda ekonomimiz dışa bağlı olması nedeniyle ara malın fiyatında meydana gelen artış ve kurdaki hareketliliğin artması fiyatlar genel düzeyinin yükselmesine neden olmaktır. Bu da enflasyon dediğimiz olguyu arttırmaktadır.
Makro Ekonomik göstergelerde olumlu veriler görebilmek için en temel unsur üretim ekonomisini ülkenin tamamına yaymak suretiyle gerçekleşecektir. Enflasyon özelinde bakarsak, girdi mallarının fiyatlarında olası meydana gelebilecek artışları minimize edebilecek rekabet edebilir yerli üretimle kontrol altındaki bir enflasyon hiç kuşkusuz ekonomi de olumlu sinyaller görebilmeyi sağlayacak en önemli unsur olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder