Ana içeriğe atla

Enflasyon Üzerine

 inflation ile ilgili görsel sonucu
Günümüzde enflasyon çok fazla tartışılan bir konu olmakla birlikte çoğu zaman ülke yöneticilerinin çözmek için yoğun mesai harcadıkları bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomi alanındaki önemli kavramlardan biri olan enflasyon, bir toplumdaki bütün insanları ilgilendirdiğinden üzerinden önemle durulması gereken, net bir şekilde irdelenip durum tespitinin yapılmasının ardından çözüm için aksiyon alınmasının çok önemli bir olgu olduğu aşikardır. Bu çalışma da enflasyon irdelenerek çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmaktadır.

  Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli bir şekilde artması durumunda oluşan bir olgudur. Burada önemli olan durum fiyatların sürekli bir şekilde artış eğiliminde olmasıdır. Eğer bir kereliğe mahsus olarak fiyatlar artıyorsa bu durum da enflasyondan bahsetmemiz mümkün değildir. Enflasyon iki şekilde ekonomilerde karşımıza çıkar. Birincisi Talep Enflasyonu, ikincisiyse Maliyet Enflasyonudur. Talep enflasyonu; ekonomiler de alıcıların ürünlere olan talebinin artması sonucunda ortaya çıkar, burada hiç kuşkusuz talebin artması enflasyonu yükselten bir olgu olarak karşımıza çıkacaktır. Maliyet enflasyonu ise ; malların girdi fiyatlarında meydana gelen artışın nihai malların fiyatlarına yansıması sonucu ortaya çıkan enflasyon türüdür. Ülkelerde ortaya çıkan enflasyon durumu bu iki faktöre bağlı olarak meydana gelir. 

  Enflasyonun artması ve azalması çeşitli ekonomik durumların ortaya çıkmasına neden olur. Yüksek Enflasyon olan ülkelerde enflasyon; yüksek faize, yüksek faiz ; yatırımların azalmasına, yatırımların azalması ; işsizliği artmasına, işsizliğin artması ; talebin azalmasına, azalan talepte ; GSMH'nın azalması vb daha bir çok olumsuz duruma zincirleme bir etkiyle ekonomideki makro değerlerin bozulmasına ve ekonomide derin yaralar açmasına neden olur. 

  Bizim ülkemiz de yıllarca yüksek enflasyonla boğuşmuş ve çok uzun yıllar bu sorunla boğuşmak zorunda kalmıştır. Son 15 yılda mevcut uygulanan ekonomi politikalarıyla enflasyon tek haneli rakamlara indirilmiş fakat 2017 yılı itibariyle enflasyonun tekrardan çift haneli rakamlara gittiğine görülmeye başlanmıştır. Bir durum tespiti yaptığımızda bu durumun ortaya çıkmasının nedeninin, maliyet temelli enflasyon olduğunu görmekteyiz. Ana Mal - Ara Mal - Nihai Mal üretim sürecinden ara malı temin etme konusunda ekonomimiz dışa bağlı olması nedeniyle ara malın fiyatında meydana gelen artış ve kurdaki hareketliliğin artması fiyatlar genel düzeyinin yükselmesine neden olmaktır. Bu da enflasyon dediğimiz olguyu arttırmaktadır. 

  Makro Ekonomik göstergelerde olumlu veriler görebilmek için en temel unsur üretim ekonomisini ülkenin tamamına yaymak suretiyle gerçekleşecektir. Enflasyon özelinde bakarsak, girdi mallarının fiyatlarında olası meydana gelebilecek artışları minimize edebilecek rekabet edebilir yerli üretimle kontrol altındaki bir enflasyon hiç kuşkusuz ekonomi de olumlu sinyaller görebilmeyi sağlayacak en önemli unsur olacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) Üzerine

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK), yeni bir finansman tekniği olarak kurumların bilançolarında yer alan senet veya teminata konu alacaklarının ikincil piyasada pazarlanabilir menkul kıymetler haline dönüştürülmüş halidir. VDMK’a konu olabilecek varlıklar; tüketici kredileri, finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar ve finansal kuruluşlar hariç mal ve hizmet üretimi faaliyetinde bulunan anonim ortaklıkların müşterilerine yaptıkları faturalı satışlardan kaynaklanan senede veya teminata bağlanmış ticari alacakları olabilir. Geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan gelişmelere göre TKYB ( Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası )’nın kurucu olduğu Varlık Finansmanı Fonuyla, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın 1’er milyar liralık, Garanti Bankası’nın 150 milyon liralık kendi ellerinde mevcut, yüksek kaliteli olan ipoteke dayalı konut kredileri havuz oluşturarak bunları birleştirip karşılığında 3 milyar 150 milyon liralık VDMK ihracının gündemde olduğunu görüyoruz.  Bu sayed

TCMB'nin Faiz Kararı ve Beklentiler Üzerine

Geçtiğimiz haftanın gündeminde TCMB tarafından açıklanan PPK toplantısı sonrası alınan faiz artırım kararı vardı. TCMB Politika Faizini %17,5’dan %25’e yükseltti. Piyasa beklentisi %20 seviyesindeydi. TCMB PPK toplantısı sonrası yaptığı bu hamle ile pozitif anlamda piyasalara şok uygulamış oldu. Ülkemizde yaklaşık 13 yıldır faizlerin baskılandığı bir sürece şahitlik ediyoruz. 2010 yılında TL’nin aşırı değerli olması ve cari açıkta kırılan rekorla birlikte kısa vadeli sermaye akımlarının uzun vadeye yönlendirilmesi ve Türk Lirasının aşırı değerlenmesini önlemek amacıyla başlayan bu süreç yıllar içerisinde ekonomi yönetiminin çeşitli görüşleri çerçevesinde farklılaşarak şekillenmişti. Son dönemde politika yönlendirilmesi sonucunda uzunca bir süre negatif faiz seviyesinin belirlendiğini gördük. Faizlerin ekonomi üzerinde bir yük olduğunu konusunda hemfikiriz. Merkez Bankası tarafından yürütülen para politikası da bu prensipten yola çıkarak, ekonominin potansiyelin üzerinde büyüdüğü duruml

Yapısal Reformlar Üzerine

Yapısal Reformlar Yapısal Reformlar bugün ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu, yapılmasının ve uygulanmasının çok büyük bir önem arz ettiği, ülkemizi geçtiği bu zorlu süreçten güçlenerek çıkması için çok önemli bir olgudur. Yapısal Reform hamlesinin eğitimden sağlığa, hukuktan ekonomiye, kurumların bağımsızlığından maliyeye kadar birçok alanda yapılması gerektiği kanaatindeyim. Bu yönde atılacak adımla ülkemiz çok daha güçlü olarak 2053 – 2071 hedeflerine yürüyebilecektir ama öncelikle şu üç kavramı kurumlarımızda uygulayabilmemiz gerekiyor. Liyakat Meritrokrasi Kurumların Bağımsızlığı Yukarıda belirttiğim üç kavram çerçevesinde yapılması gereken yapısal reformlara baktığımızda: Eğitim Ülkemizde eğitim sistemi baştan aşağıya yenilenmelidir. Her gelen hükümetin ve bakanın farklı bir sistem uyguladığı mevcut sistemdeki Milli Eğitim Bakanlığı’nın bakanlık statüsü kaldırılmalı ve Maarif Teşkilatı adı altında hükümetlerden bağımsız bir şekilde çalışan, dönemin e