Ana içeriğe atla

Dünyadaki Merkez Bankalarının İşlevleri


CENTRAL BANK ile ilgili görsel sonucu
Merkez Bankaları ekonomi de önemli görevi ve yeri olan kurumlar olarak ön plana çıkmaktadır. Son dönemde Merkez Bankaları eleştirilmekte, görev ve sorumlulukları sorgulanmaktadır. İşte bu gündemin arasında dünyadaki diğer merkez bankalarının görevlerini ve ekonomi de hangi konulara odaklandıkları konusuna bir göz atalım.

TCMB - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası - Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır.

FED - Amerika Merkez Bankası - Azami istihdamı, fiyat istikrarını, uzun vadede ılımlı faiz oranlarını sağlamak üzere; ekonomideki kredi ve para şartlarını etkilemek suretiyle ulusun para politikasını yönetmek. Tüketici kredi haklarını korumak, ulusun bankacılık ve finansal sisteminin güvenliğini ve sağlamlığını temin etmek amacıyla bankacılık kurumlarını düzenleme ve denetlemek.

ECB - Avrupa Merkez Bankası -  Bankanın amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarı önyargısına girmeksizin Avrupa Birliği'nin genel ekonomi politikalarını destekler ve Birlik Anlaşmasının 3. maddesindeki amaçların başarılmasına yardımcı olur.

BOE - İngiltere Merkez Bankası -  Fiyat istikrarını sağlamaya dönük olarak hükümetin büyüme ve istihdamla ilgili ekonomik hedeflerini desteklemek. Parasal istikrar, fiyatların istikrarı ve parasal güven anlamındadır.

BOJ - Japonya Merkez Bankası -  Banknot basmak, kur ve parasal kontrolü gerçekleştirmek. Bankalar ve diğer finansal kurumlar arasında fonların ılımlı bir şekilde yerleşmesini temin ederek finansal sistemin istikrarının devamını sağlamaya yardımcı olmak. Fiyat istikrarını amaçlayarak ulusal ekonominin güçlü kalkınmasına yardımcı olmak.

Kanada Merkez Bankası - Enflasyonu düşük, istikrarlı ve tahmin edilebilir seviyede tutarak, Kanadalıların yaşam standardının yükseltilmesine ve güçlü ekonomik performans göstermesine yardımcı olur.

Avustralya Merkez Bankası - Fiyat istikrarına, tam istihdama, Avustralya halkının ekonomik ilerlemesine ve refahına yardımcı olmak.

Hindistan Merkez Bankası - Fiyat istikrarını sağlamak. Ekonomik büyümeyi desteklemek üzere ekonominin verimli sektörlerine yeterli kredi akışını temin etmek. Finansal istikrarı sağlamak.

Brezilya Merkez Bankası - Paranın satın alma gücünü korumak, sağlam ve etkin bir finansal sistemin istikrarını sağlamak.

Güney Amerika Merkez Bankası - Güney Afrika da dengeli ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümeye kavuşması amacıyla, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek.

Rusya Merkez Bankası - Ruble'yi korumak ve Ruble'nin istikrarını sağlamak.

Norveç Merkez Bankası - Fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak ve yatırım yönetimi aracılığıyla katma değer üretmek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) Üzerine

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK), yeni bir finansman tekniği olarak kurumların bilançolarında yer alan senet veya teminata konu alacaklarının ikincil piyasada pazarlanabilir menkul kıymetler haline dönüştürülmüş halidir. VDMK’a konu olabilecek varlıklar; tüketici kredileri, finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar ve finansal kuruluşlar hariç mal ve hizmet üretimi faaliyetinde bulunan anonim ortaklıkların müşterilerine yaptıkları faturalı satışlardan kaynaklanan senede veya teminata bağlanmış ticari alacakları olabilir. Geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan gelişmelere göre TKYB ( Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası )’nın kurucu olduğu Varlık Finansmanı Fonuyla, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın 1’er milyar liralık, Garanti Bankası’nın 150 milyon liralık kendi ellerinde mevcut, yüksek kaliteli olan ipoteke dayalı konut kredileri havuz oluşturarak bunları birleştirip karşılığında 3 milyar 150 milyon liralık VDMK ihracının gündemde olduğunu görüyoruz.  Bu sayed

TCMB'nin Faiz Kararı ve Beklentiler Üzerine

Geçtiğimiz haftanın gündeminde TCMB tarafından açıklanan PPK toplantısı sonrası alınan faiz artırım kararı vardı. TCMB Politika Faizini %17,5’dan %25’e yükseltti. Piyasa beklentisi %20 seviyesindeydi. TCMB PPK toplantısı sonrası yaptığı bu hamle ile pozitif anlamda piyasalara şok uygulamış oldu. Ülkemizde yaklaşık 13 yıldır faizlerin baskılandığı bir sürece şahitlik ediyoruz. 2010 yılında TL’nin aşırı değerli olması ve cari açıkta kırılan rekorla birlikte kısa vadeli sermaye akımlarının uzun vadeye yönlendirilmesi ve Türk Lirasının aşırı değerlenmesini önlemek amacıyla başlayan bu süreç yıllar içerisinde ekonomi yönetiminin çeşitli görüşleri çerçevesinde farklılaşarak şekillenmişti. Son dönemde politika yönlendirilmesi sonucunda uzunca bir süre negatif faiz seviyesinin belirlendiğini gördük. Faizlerin ekonomi üzerinde bir yük olduğunu konusunda hemfikiriz. Merkez Bankası tarafından yürütülen para politikası da bu prensipten yola çıkarak, ekonominin potansiyelin üzerinde büyüdüğü duruml

Yapısal Reformlar Üzerine

Yapısal Reformlar Yapısal Reformlar bugün ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu, yapılmasının ve uygulanmasının çok büyük bir önem arz ettiği, ülkemizi geçtiği bu zorlu süreçten güçlenerek çıkması için çok önemli bir olgudur. Yapısal Reform hamlesinin eğitimden sağlığa, hukuktan ekonomiye, kurumların bağımsızlığından maliyeye kadar birçok alanda yapılması gerektiği kanaatindeyim. Bu yönde atılacak adımla ülkemiz çok daha güçlü olarak 2053 – 2071 hedeflerine yürüyebilecektir ama öncelikle şu üç kavramı kurumlarımızda uygulayabilmemiz gerekiyor. Liyakat Meritrokrasi Kurumların Bağımsızlığı Yukarıda belirttiğim üç kavram çerçevesinde yapılması gereken yapısal reformlara baktığımızda: Eğitim Ülkemizde eğitim sistemi baştan aşağıya yenilenmelidir. Her gelen hükümetin ve bakanın farklı bir sistem uyguladığı mevcut sistemdeki Milli Eğitim Bakanlığı’nın bakanlık statüsü kaldırılmalı ve Maarif Teşkilatı adı altında hükümetlerden bağımsız bir şekilde çalışan, dönemin e